mobil menü
Basında Eti
Tüm Basında Eti

Özlem Yüzak

Ekim 2016

ÜRETİCİLERE EĞİTİM

Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, WWF Türkiye ile işbirliği kapsamında Konya'da su tasarrufundan, verimliliğe kadar birçok alanda çiftçilere kapsamlı eğitimler verdiklerini söyledi. WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak ise, buğdayda genetik çeşitliliğin korunmasının gelecek nesillerin güvencesi olduğunu vurguladı.

Buğdayda Tehlike Çanları

Güneydoğu Anadolu'da Göbeklitepe'den dünyaya yayılan ve Türkiye'de 15 milyon kişinin geçim kaynağı olan buğday üretimi yerinde sayıyor. WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Türkiye'nin ETİ Burçak ile birlikte hazırladığı Türkiye'nin Buğday Atlası, 20'den fazla yabani buğday türüne ve 400'den fazla ıslah edilmiş buğday çeşidine ev sahipliği yapan Türkiye'deki riskleri ortaya koyuyor. Buğday, dünyada en fazla üretimi yapılan ve tüketilen tarımsal ürün ve dünya üzerindeki milyarlarca insanın gıda güvenliği için en temel kaynaklardan biri konumunda. Türkiye'de 15 milyon kişinin geçim kaynağı olan buğdayın üretiminde son 30 yılda herhangi bir artış yaşanmazken, yaşamsal öneme sahip buğdayın yerel çeşitleri kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Siyez, kavılca ve gernik gibi yok olma riski altındaki buğday çeşitlerini Türkiye'nin gündemine taşımayı amaçlayan proje, gıda güvenliği açısından Türkiye'nin buğday çeşitliliğini öne çıkarmayı, yerel buğday çeşitlerinin karşı karşıya bulunduğu tehlikelerle ilgili farkındalık yaratmayı ve alınması gereken önlemleri geliştirmeyi amaçlıyor.

İlk 10 içindeyiz

• Türkiye Buğday Atlası'nda öne çıkan çarpıcı veriler şöyle
• En büyük üretim AB ülkeleri ile Çin, Hindistan, ABD, Rusya, Kanada, Ukrayna ve Avustralya'da.
• Türkiye, yılda toplam 20 milyon tonluk buğday üretimiyle dünyadaki ilk 10 ülke arasında. • Yaklaşık 2.9 milyon işletme, yani çiftçi üretim yapıyor.
• 2006'da 8.49 milyon hektar olan buğday alanı yüzde 6.7 azalarak 2014'te 7.91 milyon hektara geriledi.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak da, "Eski buğday çeşitlerimizin kullanımının azalması ve yetiştirilmemesi, arazi kullanımında yapılan hatalar ve doğal habitatların tahrip edilmesi nedeniyle buğdayın yabani akrabaları ve doğal yaşam alanları büyük bir hızla azalıyor. Oysa genetik çeşitliliğin korunması hem günümüzün sigortası hem de gelecek nesillerin güvencesi" diye konuştu.

Paylaş